Forside   Her er vi   Middage   Video   Vine   Opskrifter   Næste middag   Engelsk

 
 

Gourmetaften hos Anders i Hillerød den 15. november 2008 kl. 15.00.

Dette gourmetarrangement er helt i Anders' ånd. Anders er specielt fokuseret på kager og desserter, og hvad der derfor mere naturligt end at begynde dagen med ægte sønderjysk kaffebord med syv forskellige kager - foruden boller til at begynde med (stopkager - så hullet i maven er fyldt ud inden man begynder på kagerne).

Copyright Gourmeterne 2008.

  Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Vi mødes at et fint dækket bord med boller og syv forskellige kager! Så er det ellers bare om at komme igang.

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Mens Anders læser højt om historien om det Sønderjyske kaffebord, nyder Christian den varme cacao med flødeskum.

Det sønderjyske kaffebord var kendt for sit store udbud af kager. I bogen ”Sønderjysk koge- og Bagebog” står der at: ”...kaffebordet indledes med boller eller kringle. Derpå fulgte i rask trav pladekage og sandkage med creme eller en roulade. Så var bunden lagt, før man kunne give sig i lag med det vigtigste, tærterne eller lagkagerne. Hvis det var et fuldt kaffebord, blev de "bløde" kager afsluttet med cremesnitter, før man gik over til de ”hårde” småkager. Her var utallige arter, og der var ingen regler, skønt visse slags dog helst skulle være der.”

”Uden at kaffebordet kan siges at være udsprunget af nationalitetskampen, så er det dog en kendsgerning, at de danske forsamlingshuse, der byggedes i Nordslesvig fra 1890èrne til 1914, erstattede de sædvanlige kaffepunche efter møder med fælles kaffebord med kagespisning. Årsagen hertil lå i de tyske myndigheders uvillighed til at give spiritusbevillinger til de danske forsamlingshuse.”

”Et eksempel på den forskel i kaffebordstraditioner det medførte, gives af en kvinde fra Sønderjylland, der skildre, hvorledes hun for første gang var til kaffebord hos en tilflyttet rigsdansk byfamilie i 1920. ”Vi troede, at alt, hvad der var dansk, var så godt, langt bedre på alle punkter, end det vi selv havde. Men sikke en skuffelse, det var første gang, vi var til kaffegilde hos en dansker - ja, altså en fra det gamle land. Vi var helt underlige til mode, det hele var noget småt og dagligt. Hun bød os bare én gang, så vi blev slet ikke mætte. Vi var alle enige om bagefter, at det havde været lidt ringe.” 

Forskellene på landsdelenes madvaner er blevet stadig mindre, industrialiseringen har medført at det i høj grad er de samme produkter man kan købe over hele landet. Men går man på opdagelse i de gamle opskrifter og traditioner, ligger oplevelserne gemt. Velbekomme.

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Den første kage var en pladekage (tv) og den anden en sandkage (th).

Vi har altid fået Sønderjysk kaffekage ved alle andre arrangementer hos Anders. Tidligere tiders spekulationer om, hvorvidt Anders selv bager kagen men i stedet får hjælp af mor, er blevet manet eftertrykkeligt i jorden. Anders fra Ejby blev nemlig i sommer presset op af Anders og dennes mor på havnen i Gildeleje, og under slet skjulte 'trusler' om en at blive smidt i havnen måtte Anders love, at der fremover ikke hentydes til, at mor måske har en finger med i spillet. Der er også noget der tyder på, at Anders denne gang selv har bagt kagen. Den havde en mere 'kikset' form, hvilket dog blot blev forklaret med, at han havde glemt at smøre formen. Hmm .... vi er ikke helt overbevidste endnu.

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Den tredje kage var en banankage (tv) med flødeskum, og den smagte herligt. Den fjerde kage var en klassisk æblekage med makroner og flødeskum (th).

    Copyright Gourmeterne 2008.

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Den femte kage var en firlagskage med makroner, jordbærsyltetøj  og flødeskum. Makronerne havde fået en ½ flaske whisky og det kunne smages! Denne kage kunne man godt blive skæv af. Selv et lille stykkes kunne mærkes. Man tænker på tidligere tiders hashkager ... Et godt råd. Brug ikke så meget whisky!

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Den sjette slags kage var medaljoner (tv) med glasur rørt i whisky - det kunne også smages. Nu var vi ved at have fået whisky nok! Den syvende slag kage var de hårde småkager (th). Et Sønderjysk kaffebord helt efter bogen. Hvis det ikke var fordi vi skulle have flere retter, så var der kager nok til at tage en runde til. Men nej det sprang vi over ...

Copyright Gourmeterne 2008.

Herefter var det tid til at tage en lille pause, og det gjorde vi en et spil 'Bezzerwizzer' og et glas rødvin. Martin vandt første runde, men han sad jo også med reglerne.

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Copyright Gourmeterne 2008.

Derefter lagde vi forsigtigt ud med røget ål med røræg og purløg på rugbrød. Smøret - som Anders altid går meget op i - var Lurpak smør med groft Læsø salt. Det smagte rigtig godt. Vi drak en flaske italiensk 'Albesium' årgang 2004 til. Den smagter godt og her skåles der.

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Herefter var næste ret and med det hele - det har jo også lige været Mortens aften. Vi drak en flaske 'Chauteau de la Sabliére' årgang 2000 til. En lidt skarp vin, der stod godt til anden. Humøret hos alle var godt, men hos Anders steg det lige et par grader, da han modtog en sms om, at Brøndby havde fundet aftenens kamp og nu ligger nr. 1 i ligaen. Sådan!

Det var tid til endnu en pause og spil, og her måtte der ekstra spørgsmål til mellem Martin og Anders (Ejby), før vindere var fundet. Det blev Martin igen...

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Så var det tid til den første dessert, der var ris á la mande med kirsebærsovs. Her åbnede vi en flaske amarone fra 'Falasco', årgang 2004, og den hyggelige vi også med efterfølgende. Der var mandelgave og den vandt Anders fra Ejby. Gaven var 'Vagabonderne på Bakkegaarden', hvilket passer fint til den gamle gård, vi befinder os på. Anders' gård er som taget ud af en gammel Morten Korch film.

Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Martin var ikke tilfreds med den efterfølgende kaffe, hvor han plejer at få coca cola (Martin drikker ikke kaffe). Den anden dessert var en bærblanding af ribs, solbær og jordbær med en sovs lavet af hvid chokolade, fløde og kvark.

Vi sluttede af med endnu et spil, kaffe og amarone, inden turen igen til mod København.

De medbragte vine præsenteres her af:

 Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.    Copyright Gourmeterne 2008.

Christian, Martin og Anders

Copyright Gourmeterne 2008.

Opskrifter:

Medaljer

Lav en mørdej af fx 500g mel, 165g flormelis, 330g smør og 2 æg. Fedtstof smuldres i melet. Flormelis sigtes i og dejen samles med det sammenpiskede æg. Dejen hviler køligt i mindst en halv time.

Derefter rulles dejen tynd med kagerullen og med et glas med den ønskede størrelse udstikkes den til runde kager. Halvdelen af kagerne overtrækkes med glasur evt. tilsat smagsstof, i dette tilfælde lidt whisky og pyntes med lidt gele. Derefter lægges medaljerne sammen med kagecreme.

Æblekage

Æbler, 100 g smør, 125 g sukker, 2 æg, 75 g mel, 1 tsk. bagepulver og 2 tsk. vaniljesukker

Æblerne skæres i skiver. Smør og sukker røres sammen og æggene tilsættes. Røres godt sammen. Mel, bagepulver og vaniljesukkeret røres i. Æblerne lægges i et smurt tærtefad og dejen hældes over. Kagen bages ved 180 grader i ca. 35 minutter.

Æblekage nr. 2

Enkel og nem æblekage. Æbler, makroner og flødeskum. Æblerne skrælles og koges til mos. Makronerne smuldres og lægges i bunden af en skål. Derover lægges et lag æblemos, derpå atter et lag makroner med æblemos og øverst et lag frisk pisket flødeskum.

Røget ål

Efter at ålen er slagtet, er den skrubbe med masser af groft salt, hvorefter den renses ved opsprætning til gattet. Derpå skylles ålen og lægges i saltlage i 4-8 timer efter ålens størrelse. Den tages op af lagen og aftørres og er nu klar til at blive røget.

Grundopskrift på engelsk salt lage:

3 liter regnvand eller demineraliseret vand.

450 gram salt

450 gram mørk farin

50 gram salpeter(kan udelades eller reduceres)

krydderier i pose:

1 strøget teskefuld knuste tørrede enebær

1 laurbærblad

½muskatnød

1 teskefuld sort peber

5kryddernelliker

3-4stilke frisk timian eller en knivspids tørret

Krydderierne kommes i en gazepose. Salt, sukker og (evt.) salpeter bringes langsomt i kog i en stor emaljeret gryde og afskummes, hvorefter krydderiposen lægges i, og gryden tages fra varmen. Når saltlagen er afkølet, sies den gennem et fint klæde over i saltkaret. Lad krydderiposen ligge i lagen, indtil ålen kommes i.

Dessert med blandede bær

100 gram hvid chokolade smeltes i vandbad, en lille smule fløde hældes ved, det forhindrer at chokolden brænder på. Når chokoladen er smeltet blandes den med 500 gram kvark fromage blanc. Den færdige souce hældes over bærerne der servere portionsvis.